Ben jij als Bas?

Bas: vragen om hulp is een teken van zwakte
 

“Lang had ik niet eens door hoe opgebrand ik was. Alle vermoeidheid lijkt er nu in één keer uit te zijn gekomen.”

 

Voor zijn baan reist Bas (38 jaar) veel en bovendien zijn de tijden behoorlijk onregelmatig. Hij ziet veel van de wereld – hetgeen hem goed bevalt – maar op kantoor maakt hij regelmatig lange dagen. “Het is een afwisselende en uitdagende baan”, schrijft hij aan Je online coach*. “Maar ja, het werk is eigenlijk nooit af. Het komt vaak genoeg voor dat ik zo’n 12 uur maak op een dag”.

Door een gebrek aan personeel is de werkdruk behoorlijk opgelopen en de op handen zijnde reorganisatie brengt ook de nodige onrust met zich mee. De afgelopen tijd merkt Bas dat het hem allemaal niet in de koude kleren is gaan zitten. Hij voelt zich geprikkeld en kan emotioneler reageren dan normaal. “Het lontje is korter geworden”. Ook voelt hij zich verschrikkelijk moe, heeft hij last van hoofdpijn, benauwdheid en soms ook hartkloppingen.

Bas wil leren zijn grenzen beter te bewaken en dingen meer los te kunnen laten. Je online coach heeft een traject dat zich specifiek daarop richt! De keuze is dan ook snel gemaakt. Omdat Bas daarnaast veel kan piekeren, wordt besloten het traject aan te vullen met twee extra sessies die zich zullen richten op daar meer grip op krijgen.

Je online coach laat Bas nauwgezet bijhouden wanneer hij gespannen raakt: in wat voor situatie bevindt hij zich? wat gebeurt er? en wat voor gedachten gaan er op dat moment door hem heen?

Wat opvalt, is dat Bas het lastig vindt om een ‘nee’ te verkopen als iemand hem een verzoek doet. Dit terwijl hij het al druk genoeg heeft. Sterker nog: hij neemt al geregeld extra taken op zich hoewel niemand hem daarom vraagt. “Ik ben bang dat dingen in het honderd zullen lopen als ik het niet doe”.

Daarnaast vindt hij het lastig om hulp te vragen. Het zelf niet kunnen rooien, ziet hij als een teken van zwakte. Hoog tijd om met de volgende stap in het traject aan de slag te gaan: grenzen stellen en voor jezelf leren opkomen!

Als onderwerp neemt Bas het aanspreken van één van zijn collega’s. De collega waar het om gaat, doet geregeld een beroep op hem. Ondanks dat het Bas in tijdnood brengt, gaat hij met het gevraagde aan de slag. Maar het levert hem wel de nodige stress op. Al helemaal omdat zijn collega meerdere malen komt controleren of Bas de kwestie al heeft afgehandeld. Heel invoelbaar roept dit spanning en ook irritatie op bij Bas. Nuttig dus om dit eens een keer aan te kaarten!

Maar het geven van feedback op een manier dat de ander zich niet al te zeer in de kuif gepikt voelt terwijl het tegelijkertijd ook recht doet aan jouw eigen gevoelens, vergt wel de nodige tactiek. Met de aangereikte tips & tricks durft Bas het gesprek met zijn collega aan te gaan en tot zijn grote verbazing reageert deze helemaal niet negatief! Er ontstaat zelfs een prettig gesprek waarin ze samen tot een oplossing komen die voor beide partijen werkt.

Terwijl Bas doorgaat met het volgende onderdeel (waarin hij zijn negatieve gedachten onder de loep gaat nemen) blijft hij op eigen houtje oefenen met het stellen van grenzen. Zo gaat hij meer delegeren en dingen uit handen geven en hij merkt dat de dingen ook dan op hun pootjes terecht komen.

Zijn spanningsklachten nemen af en het kritisch bekijken van zijn gedachten draagt daar enkel aan bij. Alleen al de opdracht om zijn piekeren uit te stellen tot een van te voren gekozen moment in de avond, doet wonderen. Bas merkt dat veel situaties die voor negatieve gedachten zorgen, in de loop van de dag alweer opgelost zijn. “Verspilde energie dus om er de hele dag mee rond te blijven lopen. Ik leg het naast me neer en daarmee is de kous gewoon af”.

Maar ook het bezinnen op zijn gedachten geeft hem rust. “Het uitschrijven van de gedachten maakt dat ik het daarna ook echt los kan laten. Je plukt ze uit je hoofd, lijkt het wel!”

Bas voelt dat hij de grip weer terug heeft en dat komt ook naar voren uit de vragenlijsten die hij aan het eind van het traject invult. Zo heeft hij geen last meer van lichamelijke klachten en ook de vermoeidheid is afgenomen.

Zijn er punten in dit verhaal die je herkent bij jezelf? Zou jij ook hulp kunnen gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

 

De werkdagen van Je online coach zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Ik werk niet met een wachtlijst, dus we kunnen meteen aan de slag!

* Bas is een fictief persoon. Bovenstaande casus is een samenvatting van meerdere ervaringen van Je online coach.