Ben jij als Anna? 

 
Anna vindt het lastig grenzen te stellen
 

“mijn laatste relatie heeft me de ogen geopend. Ik moest iets doen, want ik ging er aan onderdoor…”

 

Op het eerste oog lijkt het Anna (36 jaar) voor de wind te gaan. Zij heeft sinds kort een uitdagende baan als account-manager bij een vooraanstaand reclamebureau en ook op sociaal vlak heeft zij eigenlijk niets te klagen; haar vrije uren zijn rijkelijk gevuld met etentjes, afspraken en feestjes. Maar dan maakt haar vriend het uit.


“Het was een relatie van aantrekken en afstoten”, schrijft zij aan Je online coach*. “Ik weet dat het beter is zo, maar ik kom er maar niet van los!”.


Anna heeft zich helemaal in de relatie gestort, is daarbij over haar grenzen gegaan en zichzelf onderweg ergens kwijtgeraakt. Hier baalt zij enorm van. Het geeft haar het gevoel te hebben gefaald en zij heeft er moeite mee dat zij er zelf niet uitkomt. “Zo puberaal dit alles.”


In de intake geeft Anna aan zich constant gespannen te voelen. Ze is snel geïrriteerd, voelt zich opgejaagd en is bang haar nieuwe baan niet meer aan te kunnen. Ze piekert veel en voelt zich met momenten erg down.


Het beter leren herkennen, bewaken én stellen van grenzen lijkt zowel privé als op haar werk een belangrijk thema te zijn en dat maakt Anna de uitstekende kandidaat voor een traject van Je online coach.


In de eerste schrijfopdracht die zij krijgt, schrijft zij op openhartige wijze over haar situatie en waar zij tegenaan kan lopen. Anna is iemand die veel van zichzelf vraagt. Zij is iemand die niet alleen veel wil doen, maar dat ook moet van zichzelf; en dan ook nog eens heel goed. “Ik wil alles meteen kunnen”, schrijft zij. Daarmee legt zij de lat erg hoog voor zichzelf.


Ook als zij gaat bijhouden in welke situaties zij spanning ervaart, komt haar perfectionistische aard naar voren. Anna heeft sterk de neiging om zichzelf naar anderen toe te bewijzen, waardoor zij het moeilijk vindt om grenzen te stellen. Hierdoor neemt zij teveel op zich, hetgeen veel spanning oplevert en er vervolgens voor zorgt dat zij blokkeert. Dit versterkt op zijn beurt de negatieve gedachten die zij over zichzelf heeft.


Want verder valt op dat Anna hard over zichzelf kan oordelen (“wat een minkukel ben ik toch. pfff”, “wat heb ik nou te bieden?” en “mensen komen er nog wel achter dat ik eigenlijk niks voorstel”). Zij is bang anderen teleur te stellen of zelfs tegen te vallen als zij haar ‘echt leren kennen’.


Een belangrijk moment in het traject is dan ook als haar gevraagd wordt om haar persoonlijke kwaliteiten op te gaan schrijven. Zij vindt dit – zoals velen – een moeilijke oefening om te doen. Maar als zij de verzamelde punten naderhand doorleest, beseft zij dat zij het lang zo slecht nog niet doet. En beter nog: dat zij zéker de moeite waard is!


Maar vooral als Anna gaat oefenen met duidelijker voor zichzelf opkomen en leert – zowel op haar werk als privé – grenzen te stellen en haar behoeften te uiten, is waardevol geweest. Het zorgt voor een ommekeer in haar denken.


Anna maakt dingen meer bespreekbaar. Op haar werk betrekt zij haar collega’s meer bij haar processen bijvoorbeeld en daarnaast vraagt zij eerder om hulp. Ook privé durft zij zich meer open op te stellen. Zo wijst zij een vriendin op iets dat zij niet leuk vindt. En in plaats van de gevreesde afwijzing, wordt deze houding juist gewaardeerd. Deze ervaringen sterken Anna’s zelfvertrouwen.


De vragenlijsten die zij aan het eind van het traject invult, laten dan ook een duidelijke vooruitgang zien. Zij geeft aan geen somberheidsklachten meer te ervaren, slaapt beter en ook heeft zij veel minder last van stressklachten. Anna kan op momenten nog wel spanning ervaren, maar het belangrijkste is dat zij eerder op de rem trapt en meer in balans is gekomen.


Zijn er punten in dit verhaal die je herkent bij jezelf? Zou jij ook hulp kunnen gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

De werkdagen van Je online coach zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Ik werk niet met een wachtlijst, dus we kunnen meteen aan de slag!

* Anna is een fictief persoon. Bovenstaande casus is een samenvatting van meerdere ervaringen van Je online coach.