Instinkertje?

 

Beduusd doe ik de deur dicht: wat gebeurde daar nou net..?!?

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat één van mijn terugkerende onderwerpen, gaat over ‘nee’ leren/durven zeggen. Maar ze zeggen wel eens: “We teach best what we most need to learn”. Dus ja, bij mij gaat dat soms óók nog wel eens mis... ; )

 

“Zucht, steun: het aloude patroon van aardig gevonden willen worden, stak daar zijn monsterlijke kop op!”

 


Ik ben druk aan het werk als de deurbel gaat. Twee vlotte, vrolijke dames van één of andere energiemaatschappij stellen zich aan mij voor en opgewekt steken zij van wal met een enthousiast verhaal over een fantástische aanbieding.

nee-ja.jpg

Al binnen de eerste 5 seconden voel ik een heel duidelijk ‘nee’! Maar in plaats van hen vriendelijk te informeren dat ik geen belangstelling heb, luister ik hun verhaal aan.

Ik verwonder me over hoe knap ze dit doen: hier en daar een geïnteresseerde vraag stellen, grapjes maken. Kortom, me binnen hengelen.

Want ja, zowaar: een kwartier later sta ik daar zo maar een contract te tekenen..!!  En niet omdat zij mij met hun bevlogen betoog overtuigd hebben. Nee, in mijn hoofd galmt de ‘nee’ nog luid en duidelijk na!

Gelukkig is er voor mijn (ons?) soort mensen zoiets geïntroduceerd als de 14 dagen bedenktijd, dus van dat energiecontract kan (ben) ik nog af(ge)komen. Maar als de deur in het slot klikt, vraag ik mij – wat van mijn stuk gebracht – af: What. Happened. There?!?

Ik kan alleen maar de conclusie trekken dat ik hen kennelijk niet wilde teleurstellen. Want, ze hadden toch zéker een kwartier van hun tijd in mij geïnvesteerd. Dan kan ik het toch niet maken om ze alsnog af te wimpelen??

Zucht, steun: het aloude patroon van aardig gevonden willen worden, stak daar dus weer even zijn monsterlijke kop op!

 
nee denken, ja zeggen.jpg
 

Ik ben benieuwd hoe dit bij jou zit. Vind jij het ook lastig om ‘nee’ te zeggen? Wat vind je daar precies moeilijk aan? Welke gedachten zitten daarachter? Dus: hoe laat jij jezelf erin stinken?

En zou je dat graag anders zien? Wil je vaker een ‘ja’ aan jezelf verkopen en een ‘nee’ aan anderen? Zou je je minder druk willen maken over wat anderen eventueel vinden, denken of zeggen? In les 2 van mijn (gratis) online training ga je daar mee oefenen. Je kunt je daar hier voor aanmelden:

Ik zou het erg leuk vinden om naderhand jouw ervaringen te horen. Weet dat je me altijd kunt mailen of een (gratis en vrijblijvend) kennismakingsgesprek met mij in kunt plannen. Dus laat me weten waar je tegenaan loopt en naar welke verandering je op zoek bent. Dan kunnen we samen jouw verhaal herschrijven. Want zal ik je wat vertellen, lieve zelftwijfelaar: vaak creëren we onze eigen schaduw en blijkt dat degene met de grootste oordelen vooral in onszelf zit!

Get in touch!

Stay in the know:

Stay in the know: newsletter
Len van der RijstComment