De paashaas, Sinterklaas en ik

 

De zon schijnt uitbundig. Een vlinder inspecteert de eerste bloesem op de bramenstruik en een vogel tettert er vrolijk op los. Mijn moeder schenkt een glaasje koude, witte wijn in en schuift het schaaltje met paaseitjes mijn kant uit. “Geloofde jij in de Paashaas?”, vraag ik mijn vriend. Hij trekt verrast zijn wenkbrauwen op en antwoordt – zoals de meeste mensen in mijn omgeving - ontkennend.

Ik vertel hem hoe ik als kind heilig in de Paashaas geloofde. Op Paaszondag zat ik dan met een vertrokken gezicht van zelfbeheersing op mijn kamertje dat uitkeek op de achtertuin. Ik wilde zó graag kijken, maar ik verbeet dat hartstochtelijke verlangen. Want mijn zus – die op dat moment druk bezig was de eitjes samen met mijn ouders te verstoppen - had mij ervan verzekerd dat de Paashaas nooit meer terug zou komen als hij door had dat ik hem bespiedde. Wikkend en wegend stond ik achter de dichte gordijnen. Uiteindelijk besloot ik dan dat die chocolade-eitjes toch nét wat belangrijker voor mij waren dan een bevredigde nieuwsgierigheid en zo leefde de Paashaas voort in mijn gedachten.

Ook wat betreft Sinterklaas was ik overigens een devoot gelovige. Terwijl mijn klasgenootjes zich al lang bij het volwassenenpact hadden aangesloten, zat ik verwachtingsvol en uit volle borst zingend bij mijn schoen met tekening, wortel én kommetje water.

Mijn moeder moet gniffelen: “School belde mij met de vraag of wij het jou nou eindelijk zouden vertellen, want anders zouden ze dat het komende jaar toch echt zelf moeten gaan doen”. We moeten hartelijk lachen om mijn kinderlijke goedgelovigheid en ik merk op hoe mooi het toch zou zijn als we zo sterk in onszelf zouden geloven.

Mijn gedachten dwalen af naar hoe ik de vrijdag daarvoor om half 9 ’s avonds nog achter mijn computer zat, aan het werk. Niet omdat ik een dodelijke deadline had of omdat ik ‘moest’ werken. Nee, gestrest was ik ook niet. Ik was aan het werk omdat ik dat WILDE. Omdat ik vurig geloof in wat ik doe en waar ik voor sta!

Dat geloof in mijzelf is wel danig op de proef gesteld. Want neem maar van mij aan dat de weg naar succes lang niet altijd een rechte lijn van a naar b is. Bij mij was ‘ie in ieder geval kronkelig, stoffig, hobbelig en met de nodige obstakels. En er waren momenten dat ik sterk aan mijzelf twijfelde. Ik meende dat ik gefaald had. Het niet goed deed, zeker in vergelijking tot anderen, en wat moesten die wel niet van mij denken?! Onzekerheid en zelfkritiek waren mij niet vreemd...

 
We creëren onze eigen schaduw
 

“Lieve zelftwijfelaar, stap uit je eigen schaduw. Stop met het onderschatten van het goede in jezelf en het overschatten van het negatieve.”

Stap uit je eigen schaduw (1)

En terwijl ik een praliné eitje in mijn mond steek, realiseer ik mij plots wat voor een metamorfose ik heb ondergaan! Want inmiddels weet ik dat degene met de grootste oordelen in mijzelf zat. En ik heb aan den lijve ondervonden dat als je jezelf kunt laten geloven in negatieve ideeën, het omgekeerde óók mogelijk is.

Ik hef mijn glas en breng een toast uit: “Ik geloof misschien niet meer in de Paashaas en ook niet in Sinterklaas, maar wel in mijzelf!”

En dat wens ik iedereen toe!

Dus lieve zelftwijfelaar, stap uit je eigen schaduw. Stop met het onderschatten van het goede in jezelf en het overschatten van het negatieve. Verander het verhaal dat je jezelf vertelt door de spotlight op een andere plek te leren leggen.

Stap uit je eigen schaduw (2)

Wil jij ook niet langer meer twijfelen aan jezelf? Af van de ‘het moet en kan altijd beter’ gedachtes? Wil je je minder druk maken over de (eventuele) mening van anderen? Maar vooral: wil je tevredener zijn met wat je allemaal wél hebt en kunt? Je bewuster worden van al die mooie, sterke en bijzondere kwaliteiten die je bezit? Want die heb je, daarvan ben ik overtuigd (nu jij nog)!

Mail me! Laat me weten waar je tegenaan loopt en naar welke verandering je op zoek bent. Dan gaan we samen jouw verhaal herschrijven.

 
 
Want weet: verandering is mogelijk. Je bent sterker dan de problemen die je in je leven tegenkomt.
 
 
Get in touch!

Stay in the know:

Stay in the know: newsletter